A magyarság jelene és jövője mesékbe és dalokba rejtve?

Vissza.
Frissítve: 2011.11.15.
Vajon ki tudott arról, hogy jósol?

Az Álomfogó-sorozat

Íme az Álomfogók-sorozat Böszörményi Gyulától:

Az Álomfogó-sorozat kötetei

Jövőkutatásom szempontjából jóslatnak tartott Álomfogó-mesék

Megjegyzés: a jóslatok töredékesek lehetnek. hogy a tőlük független korábbi és egyéb cselekményrészleteknek ne mondjanak ellent, legalábbis ne nagyon.

Gergő és az álomvámpírok 2.

A főtáltoshiányt kihasználva a körözött és szökött bűnözőként számontartott Orbánc nevű hüllőtípusú rémtündér főtáltosnak jelöli magát a Világfa Legfelsőbb Levélvilágában. A Keleti Varázsvilág megmaradt és elhunyt irányítóit zsarnoknak nevezi, önmagát az igazság üldözött bajnokának. A félrevezetett értelmes és becsületes révülőkön és varázslényeken kívül ostoba és becstelen révülőket és varázslényeket gyűjt maga köré éljenezni őt, miközben kiépíti rendőrállamát, hogy az időközben észbekapókat eltegye láb alól, ha ugyan már nem üldözte el őket korábban a csordaösztön. A Legfelsőbb Levélvilágot így szállja meg a gyökérszinti csőcselék.

Gergő kemény próbát áll ki az  álomvámpírrá kárhozott lények által állított próbán. Az álomvámpír nevű holtak feladata az életükben hozzájuk hasonló emberek lelki kínzása és a táltosok fájdalmas avatása a Gyökérszinten. Gergő az avatás után megtudja a főtáltos kilétét, és azt is, hogy ezért ismertette meg vele Kende, az előző főtáltos a révülők világát, mert a választ az új főtáltosról csak ő tudja megmondani, mint révülő.

Orbánc és a Keleti Varázsvilág rendőrsége, az Álomfelügyelet egymással versengve találják meg és kapják el az Álmodónak nevezett ébert, aki egy Nemcsók Kázmérnak anyakönyvezett konzumidióta, és Gergőék szomszédja. Az Álmodó elvileg megálmodta az új főtáltos kilétét, de mindenkinek azt mondta, hogy nem látta az arcát, és föl szeretne végre ébredni, mert egy rossz álomnak hiszi az üldözését. Így végül kijelenti az ostoba és bajkeverő nagytömegnek, hogy az új főtáltos nem Orbánc, habár őt nem érdekelte soha igazán az Álmodó véleménye. A nagytömeg megdöbben, de ugyanígy Orbánc is, hogy a verőemberei nem tudták megtörni.

Gergő időközben visszatér sámánból táltossá vált emberként, akinek életét megmenti Nemcsók Kázmér hősi halált halván. Gergőt korábbi hőstettei nyomán választják meg vezérüknek a révülők és a varázslények, részben azok, akiket elüldözött a tömeg ostobasága, nagyrészt azok, akik más világjaiból származnak a Világfának. A szembeszállást Orbánc seregével a Legfelsőbb Levélvilág barlangjából és erdejéből vezetik, ahol Gergő egy lapos tetejű kopasz hegyet emel, melynek tetején jurta, benne lobogó tűzzel. Innen irányítják az összecsapást Orbánc imént toborzott seregével, aki nem azonos a csőcselékkel, és egy részét meg is öli, amelyik rossz irányba menekült el tőlük.

Orbánc serege a gyökérszinti világok leghírhedtebbeiből lett összeverbuválva, köztük a pusztákról kiírtott majomszerű, hiénaháton lovagló kötönyök, kiknek neve türkül hátsó fertályat jelent, míg Gergőék kisebb, de hősiesebb serege a Világfa többi részéről, köztük a gyökérszint más helyeiről. A tanács egyik tagja a korábban Orbáncpárti Sanyesz bátyó, aki egy békés, ám kissé lökött rémtündér, és az éberek sómenként ismerik, ezenkívül szenvedélyes nézettségszámgyűjtő (Fábry Sándorral azonosíttatik a Zsófi és boszorkánypláza c. kötetben). Orbánc elbújik hatalmas túlerőben lévő saját hadseregének pusztulása közben, és az ünnepléskezdők felét/negyedét egy cseles varázslattal a földet megnyitva megöli, miközben ők Gergő felé mennek hálájukat kifejezni, nem vévén észre idejében a rémületet szemében, hogy hol van Orbánc. De aztán Gergő segítségével elkapják őt az álomvámpírok, akitől korábbi csőcseléke végleg elpártolt már korábban.

A csőcselék egyébként gyáván elbújt a harc elől, bár előtte bárkit széttépett volna, akinek rossz véleménye lett volna vezérükről. Így Orbánc hatalomvágya nem pusztítja el a Világfát, amely a Világmindenséggel azonos. Gergő bejelenti, hogy a főtáltos az ifjúság, és kezdetét vette az új táltoskor. A bejelentéstől visszaváltozik sámánná. Végül arról esik szó napokkal később, hogy akármilyen nehéz is elfogadni, de a révülők nagytömegben éppoly hibbantak, mint az éberek.

Nyár végén játszódó kötet.

Utalások

Zsófi és a dalnok

Lúdvérc az ősboszorkány, minden ártó lény teremtője, hogy kiépíthesse új világrendjét, a Nyugati Varázsvilág hírhedt fővárosának, Szín Szitinek mintájára föléptíti Visszfény Szitit, hogy reklámokat és bárgyú filmeket gyártson. Színésznek a régi, elhanyagolt mesék szereplőit szerződtetné véres akciófilmjeibe és gagyi reklámjaiba, mellyel a gyerekeket szeretné hülyíteni, hogy táplálkozhasson hülyeségük energiájából. A szerződéskötők ehhez 33 népmesevilágba törnek be, és akire szemet vetnek, de nem hajlandó szerződni, azt elrabolják. Mint például Fehérlófiát. Minden meseszereplőnek színészi állást ajánlanak jó fizetéssel, de sokan kiszolgáló munkát kapnak rossz fizetéssel.

Az ügyben két révülő nyomoz. Éjlépő Kajtár, az Álomfelügyelet ügynöke, és Zsófi, az Árnyjurta rontásűző tanoda kollegistája, aki Gergőhöz hasonlóan nagy tetteket vitt már véghez. Fehérlófia világa után a Valóságban folytatják a nyomozást, mert a betörőknek gyaníthatóan közük van hozzá az ügy jellegéből kifolyólag. A Valóságban az egyetlen hozzájuk köthető feltételezett nyom a budatétényi székhelyű H. Gy. Gy. TV, ahol nemrég szüntették meg a népmesék és régi rajzfilmek vetítését, hogy helyettük Lúdvérc új filmjeit vetítsék. A filmekkel akarja elrontani a gyerekeket, hogy a romlott lélekenergiákból táplálkozva növelje hatalmát.

A H. Gy. Gy. TV székházában a meseszereplők egyike sem kap munkát, amikor Zsófi és Kajtár ott szaglásznak. Éppen nyomozásukkor vonul nyugdíjba szomorúan a meserészleg addigi vezetője, Duna úr, mert nem hajlandó ráállni, amire kényszerítik főnökei és az új filmek valóban erőszakos szereplői. A székház egy rejtett szobájából egy szerzetes küsejű varázsló figyeli titokban azt, amit a biztonsági őrök sem vesznek észre. A zaklató szereplők és a varázsló megérzett jelenléte a bizonyíték arra Zsófiéknak, hogy jó nyomon járnak, továbbá a szálak tovább vezetnek, vissza a Varázsvilágba. Azon belül pedig a Keleti Varázsvilágban épülő Visszfény Szitibe, amelyet Lúdvérc a Nyugati Varázsvilág fővárosáról, a káros álmok gyártásról hírhedt Szín Szitiről mintázott.

A tévészékházban összefutnak egy korábbi ismerőssel, aki két évvel összejátszott Zsófival és az őt akkor fedező Kajtárral Lúdvérc ellen, mint árnyjurtai diák, mert elavult boszorkánynak véli őt, pedig mostohaanyja Lúdvérc balkeze és lánya. A székházban színészi álláshoz szeretett volna jutni, mert kedveli az effajta filmeket, de kérését elutasítják, mint ahogy a meseszereplők sem kapták meg ezen állásokat, pedig nekik ezt ígérték. A balkéz nevelt fia vezeti rá őket a Visszfény Sziti nyomra, és keres nekik lélekcsempészt. De egy verekedés tör ki a Varázsvilág erre megfelelő helyén, amely Budapest jegyik Józsefváros kerületi híres kocsmájának tükörképe, és a nevelt fiút elviszi az Álomfelügyelet az Igázóba (Igencsak Gondverte Álomlények Zárthelyi Óvóintézetébe). A verekedés után találkoznak véletlenül Gergő első főellenségével, apja megáltalkodott gyilkosával, Hollóval, aki Lúdvérc elátkozott táltoslova, és gyűlöli volt gazdáját, mert Hunor és Magor barátjának meggyilkolása után őt fa képében otthagyta, és ők dühükben megsemmisítették anyagi testét, és azóta mindenkit megszáll, életeken gázol át csak azért, hogy megölje Lúdvércet. A Széchényi Könyvtárban élő íratlakó manók tudását használják föl ehhez. Szövetségeseit fogyóeszköznek tekinti. Megtudván Zsófiék célját átcsempészi őket Visszfény Sziti övezetébe. Egy koncentrációs tábor közelében meglátja Lúdvércet, és nem bírván magával előbújik megszállt testestül, és így aztán egy gyengélkedő fogoly testét szállja meg kapkodva.

Így különválva Zsófiék találkoznak Békés Pállal, Lázár Ervinnel, Csukás Istvánnal, a három szófaragóval, és Kapanyányi Monyókkal, Fehérlófia és a szófaragók haragosával. A három író a táborból szökött meg, ahová azért kerültek, mert nem voltak hajlandóak durva rémmeséket írni. Mindhárman szívesen látják a két révülőt és Monyókot. Ezután megbeszélnek egy tervet, fölkeresik a többi szereplőjét Fehérlófia meséjének, és összefogásra bírják a munkásként dolgozókat, akik nem kaptak színészi állást. Tőlük megtudják, hogy Lúdvérc egy arénából globális álomkövetítést készül bemutatni Fehérlófia haláláról egy bábszínház keretében, melyben egy táltosló is szerepel. (az csak később derül ki, hogy a Holló szövetséget kötött Lúdvérccel Zsófi meggyilkolására, mert Lúdvérc jóvátételt hazudott neki, tehát Holló nem szerepelt a darabban. Az is csak később derül ki, hogy Zsófi anyját, Zsút is meg akarják ölni a darabban.) A közvetítésen számos gyerekvendég kér autogrammot a balkéztől.

A terv végülis az lett, hogy szabotálják a közvetítést nagy csendben (mivelhogy a rossz meseszereplők teremtőjét nem célszerű elpusztítani, mert így mesék értelmüket vesztik), és ehhez segítségül hívják Cseh Tamást, a Dalnokot, és szövegíróját, Bereményi Géza költőt. A megidézett Hunorka-tavával hívják át kicselezve a város mgáikus védelmét. A Dalnok elénekli Lúdvérc történetét, mert csupán csökkenteni szabad a hatalmát a szófaargók szerint, mert ő minden mese legfontosabb szereplője, mint a rosszindulatú varázslények teremtője. A terv beválik, de Zsút végül nem sikerül megmenteni, mert őt a balkéz elragadja Lúdvérc sátrába, és bár utoléri őt Zsófi, de egy varázsbaleset miatt meghiúsul. Az amúgy neonfűzős cipőt hordó balkézről kiderül, hogy Zsú anyja, ennek ellenére éppen meg készül ölni őt, és ez okozza a varázsbalesetet, amely a végét jelenti Lúdvércnek, a neonfűzősnek és Zsúnak, de Zsú lelkét a Lombszint színesbőrű fősmánjai kimentik onnan. A varázbaleset előtt mondja el a neonfűzős fia fogadottságát és békamivoltát, mert varázsbékából bájolta. Két héttel később Zsófi elbúcsúzik anyja lelkétől, és a búcsú után hallja a családi karácsonyra meghívott Cseh Tamást énekelni e sorokat Bereményi Géza Jóslat a metrón című verséből: "Álomnak vége van, világnak nincs vége. Álomnak vége."

Utalások

Fehérlófia a Magyarok Istene nevű nemzeti védőszenttel azonos a magyar őshit szerint.

Álomfogó-értelmezés.

Álomfogó honlap.

Böszörményi Gyula művei legolcsóbban.

Yotengrit honlap.

Részletek a Máté Imre által szerzett Yotengrit-könyvek 2. kötetének Isz-Tien vile gen c. fejezetéből

Istenségről:

Rosszról:

Emberről:

Jámbor János:

Tudós Nagy Ferenc:

Nevüksembiztos mesterek:

Yotengrit honlap.

Ghymes

Tudjátok, magyarok

Ebben nem találtam jóslat jellleget, csak az üzenete miatt található meg itt is.

Eredeti szöveg

Köznyelvi szöveg

Sírva veszíköl most szegény Magyarország,
Mert tőle távozék hangosság, vigasság,
Belőle kikele sok fénös gazdagság,
És fogságba esik egynéhány uraság.

Bolondság tőletök fejenkín' magyarok,
Terek álnok hitit meg nem gondoljátok,
Maga csak tőlem es sokszor hallottátok,
Sok fejedelmeket mind csaltak, tudjátok.

Az tereknek hiti erősen azt tartja,
Ha hittel, szép szóval hamort megcsalhatja,
Ajándokkal vagy louval elragadhatja
Isten azért néki menyországot ada

Sőt ugyan nagy parancsolat ez űköztök,
Miként a szeretet parancsolat néktök.
Ha ja szeretetöt ti jól tisztölnétök,
Az terek hitinek bizony nem hinnétök.

Tudjátok, magyarok, hírösök valátok,
Míg nagy szeretettel egymást hallgatátok,
De mihelt köztetök ti meghasonlátok,
Ottan országtokban, ím, mint pusztulátok.

Tanácsot sokáig, kérlek, ne tartsatok,
Ha ez két víz között ti lakni akartok,
Mert ha csak hallgattok, szömben ti nem vívtok,
Félök, hogy sokáig itt nem uralkodtok.

Sírva veszékel most szegény Magyarország,
Mert tőle távozék hangosság, vigasság,
Belőle kikele sok fényes gazdagság,
És fogságba esik egynéhány uraság

Bolondság tőletek fejenkénk magyarok,
Török álnok hitét meg nem gondoljátok,
Maga csak tőlem is sokszor hallottátok,
Sok fejedelmeket mind csaltak, tudjátok.

Az töröknek hite erősen azt tartja,
Ha hittel, szép szóval hamart megcsalhatja,
Ajándékkal vagy lóval elragadhatja
Isten azért néki menyországot ada

Sőt ugyan nagy parancsolat ez őköztük,
Miként a szeretet parancsolat néktek.
Ha a szeretetet ti jól tisztelnétek,
Az török hitének bizony nem hinnétek.

Tudjátok, magyarok, híresek valátok,
Míg nagy szeretettel egymást hallgatátok,
De mihelyt köztetek ti meghasonlátok,
Ottan országtokban, ím, mint pusztulátok.

Tanácsot sokáig, kérlek, ne tartsatok,
Ha ez két víz között ti lakni akartok,
Mert ha csak hallgattok, szemben ti nem vívtok,
Félek, hogy sokáig itt nem uralkodtok.


ÉGHYMESE

MAGYAR SZÍVEKBEN  FELZENDÜL AZ ÉGI MESE!

A hirdetés zenéje az album második dalának részlete.

Magyarázata

Tűz, víz

Azt hitték, fáradok
S szép világ szagától olvadok
Hadd már, nem alkuszok
Húsevők hibára lesnek itt, és lesnek ott
Nem érzik, hogy nem érzik
Nélküled nem is vagyok

Refr.
Tűz, víz a kezébe'
Százszor megígérte
Úgyse vége, úgyse vége
Mégis megy a mélybe
Látod, megigézte
Vissza, vissza, vissza nem kapom

Azt hitték harcolok
S minden véleményen túlvagyok
Ennétek, itt vagyok
Kényelem kitárva, húsom itt, és húsom ott
Nem érzik, hogy nem érzik
Nélküled nem is vagyok

Refr.
Tűz, víz a kezébe'
Százszor megígérte
Úgyse vége, úgyse vége
Mégis megy a mélybe
Látod, megigézte
Vissza, vissza, vissza nem kapom

Vágyom a vágyatok
Álmodom sosem-volt álmotok
Boldogság rajtatok
Hónapok hiába lesznek itt, és lesznek ott
Nem érzik, hogy nem érzik
Nélküled nem is vagyok

Refr.
Tűz, víz a kezébe'
Százszor megígérte
Úgyse vége, úgyse vége
Mégis megy a mélybe
Látod, megigézte
Vissza, vissza, vissza nem kapom

Bolond

...ssssssss
Sok ezer ember gyűlik össze,
Finom elméletbe kötve,
Valaki elszabadult vonatán
Zuhan igaza felé,

Sok ezer ember omlik össze,
Jaj! Ha elléptek mellőle
Valaki tűzcsiholó,
Szeme nő, feje-foga kovakő!

Szabotál, kiabál, muzsikál, kitalál,
S ne kerüljön a szemetek elé
Egyedül, ha kiáll, nekem nyolc, mit csinál,
Ne cicázzon, ugye kicsi a lé!

Piros a lámpa, s mégis moccan,
De nem mozdul, ha zöld van,
Csak az a sárga színű hülyeség
Veszi el a nagy eszét!

A szeme minden szépben ott van
S persze, persze minden rosszban
Na ez is ő, az is ő,
Kirakat gyönyörébe belefér!

Kikiabál a szellőzőből,
Dús pártasszonnyal flörtöl
A kapuról lelökik,
Kutyaszar születik a tenyerén

A gyüge otthon úgy eltéved,
És mégis mindig éget
Ide mutat, remegünk
Kire száll megin' az a nevetés...

Érdem

Hogyha születnél, várna a Holdon
Még cseperednél, nézne az angyal.
Utca zajától, lámpa vasától,
Konyha szagától, lány mosolyától,
Versben a vágytól, féltene folyton.
Magadra vigyázz!

Hogyha szeretne nő a javából,
Hogyha nevelne Isten a Napról,
Hogyha vigyázna anyja a félsznek,
Hogyha felérne lelke a szóból,
Hogyha megölne első a sorból
Életed egész!

Ennyi a pénzed, annyi barátod,
Mennyei szikra tette a lángot.
Ennyi a könnyed, annyi a károd,
Tollad a végén festi a pontot,
Éneked árad, mossa a partot,
Magadra vigyázz!

S hol van a bölcső, kérdezi párszor
Itt ez a költő, szóban a bátor,
Írna-e holnap egy kicsi verset,
Kapna-e tőlünk annyi kegyelmet,
Mint amit érdem annyira kerget,
Ne nézz ide hát!

Pléhkirály

Utcabálba jár az autóm, mennyi pléhkirály!
Pléhdugóba zárva kapitulál.
Szűk a torka, városom hörög, ritmizálható,
Önmagába lő a kipufogó.

Hányszor megy még útra szerető,
Újra robog a huszár!
Őrizd ébren régi szerelő,
Hátha ma hazatalál!
Álmodjon csak róla az, aki vár!
Álmodjon csak róla az, aki vár!

Nem tudok megállni, az időm úgy szeret, ha száll,
Gyors halál figyel, a vállamon áll.
Jaj, de kell vigyázni, kezemen ott ég még a szád!
Sír a gázpedál, görbül a határ!

Hányszor megy még útra szerető,
Újra robog a huszár!
Őrizd ébren régi szerelő,
Hátha ma hazatalál!
Álmodjon csak róla az, aki vár!
Álmodjon csak róla az, aki vár!

Szembe rontva bőg a kamion, oldja vágyaim,
Hűtőrács kívánja a szemeim.
Ez a büntetés, s a jutalom, átadom magam,
Egy mosolyt talált a szembogaram.

Hányszor megy még útra szerető,
Újra robog a huszár!
Őrizd ébren régi szerelő,
Hátha ma hazatalál!
Álmodjon csak róla az, aki vár!
Álmodjon csak róla az, aki vár!

Hányszor megy még útra szerető,
Újra robog a huszár!
Őrizd ébren régi szerelő,
Hátha ma hazatalál!
Álmodjon csak róla az, aki vár!
Álmodjon csak róla az, aki vár!

Kalapács

Gyorsan égnek másodpercek
Olvasztják a méhkoponyát
Számonkérik tik-tak, tik-tak
A királynő viaszát.

Lepkeszárnyon fényes porból
Megrajzolnak tűzpalotát
Megígérik tik-tak, tik-tak
Pókháló kapuját.

Refr.
Nézz fel végre, látnod kéne az ég igazát!
Szeme mélyén sárga bogarát, éjbe repül át!

Egyszer félnek, máskor mernek
Percek jönnek sorba felém.
Számok voltak, holtan jöttek
S élve hullnak elém.

Órám alján ér ha dobban
Vérbe csurran annyi idő
Zúgnak-búgnak, fejszámolnak
S egy sem lépked elő.

Refr.
Nézz fel végre, látnod kéne az ég igazát!
Szeme mélyén sárga bogarát, éjbe repül át!

Annyi évet elkapkodtunk
Meg sem értik min nevetünk
Szöggel fogjuk most meg az órát
Kis és nagymutatóját.

Késik, késik, gyorsan egy álmot
Kérjünk fel, a szögre vigyázz!
Órák álltok, ez de hiányzott
Tempó nem magyaráz.

Refr.
Nézz fel végre, látnod kéne az ég igazát!
Szeme mélyén sárga bogarát, éjbe repül át!

Bárka

Áradó Duna hátán
dinnyehéjből font bárkán
indul ember-kölyke pár
ember-kölyke pár

Szembenézlek hallgasd el
annyit mégis mondjál el
megmaradsz-e, enni kell
hogyha bírni kell

Városok vonultak el
órarugók koptak el
édes lángok fagytak el
s gyakran hangzik fel:

még, ide-oda harcoljunk
még hegyeket is elhordjunk
s együtt kéne érkeznünk
tengert éreznünk

annyit én is megmondtam
látsz még élve s látsz holtan
nem merem a többit még
tudni mindenképp

együtt alszunk, egy álom
a világod s a világom
annyi út van, mehetnénk
az egész világon

Városok vonultak el
órarugók koptak el
édes lángok fagytak el
s gyakran hangzik fel:

még, ide-oda harcoljunk
még hegyeket is elhordjunk
s együtt kéne érkeznünk
tengert éreznünk

még, ide-oda harcoljunk
még hegyeket is elhordjunk
s együtt kéne érkeznünk
tengert éreznünk

(instrumentális)

Városok vonultak el
órarugók koptak el
édes lángok fagytak el
s ritkán hangzik fel:

még, ide-oda harcoljunk
még hegyeket is elhordjunk
s együtt kéne érkeznünk
tengert éreznünk

még, ide-oda harcoljunk
még hegyeket is elhordjunk
s együtt kéne érkeznünk
tengert éreznünk

Daráló

Szép félelem kicsi bátyátok lássátok
kértem, s mégsem muzsikáljátok
szerelemhúsos ünnepnapi áldástok
hétköznapi perc élén folyton ledaráljátok.
Filmesített kisregény a villamos vasegén
ott felejted ünneped és ott felejtem én.
Repül az ablakon egy regény a villamos vasegén
moziba fested az ünneped és abba festem én.
Égben az első sorban az utolsó
holton vagy a kendő méhben vagy a borsó
völgyben vagy a zengő szívben vagy a dobszó
égre nyíló szemben egy szem hó.
El kell majd égnem mint télben kicsi nyár
érted elküldött hegy lábainál.
El kell majd érnem égből ha kiszáll
intett hogy nézzem hogy jár le a fényen
hív kér üzen értem odavár.

Éneklő magyarok

Fekete az ég, fordítsd fel,
Ha pirul az ég, hirdesd el,
Ha hideg a föld, mozdítsd el,
Sok a butaság, számold el.

Ki az elején, vérünk vagy,
Gyere ide most, vérünk vagy,
Beszorul a fény, vérünk vagy,
Kiszabadulás, bennünk vagy.

Itt a tűz, égni kell,
Itt az út, járni kell,
Hány magyar énekel,
S hány magyar hallgat el.

Itt a tűz, égni kell,
Itt az út, járni kell,
Hány magyar énekel,
S hány magyar hallgat el.

Féli a határt, ember had,
Letöri magát, cserben hagy,
Hiszi-e magát, majd holnap,
Maga igazát, fontosnak.

Itt a tűz, égni kell,
Itt az út, járni kell,
Hány magyar énekel,
S hány magyar hallgat el.

Ide a szemed, álom kell,
Te vagy a határ, mit nézel,
Te vagy a szabály, mit nézel,
Kicsi a király, hinnéd el.

Itt a tűz, égni kell,
Itt az út, járni kell,
Hány magyar énekel,
S hány magyar hallgat el.

Itt a tűz, égni kell,
Itt az út, járni kell,
Hány magyar énekel,
S hány magyar hallgat el.

Jaj, Vali barátom

Jaj, Vali barátom
Bánod-e két karom
Nem tudja, kit ölel,
Vagy nem is érdekel?

Jaj, dehogynem bánom,
Majdhogynem meghalok,
Kő van a szivemen,
Majdhogynem megreped

Jaj, Vali barátom,
Hány gyönge hajnalom
Fáradtan fénylik el,
Bánod-e mit visel?

Jaj, dehogynem bánom,
Majdhogynem meghalok,
Kő van a szivemen,
Majdhogynem megreped

(instrumentális)

Jaj, Vali barátom,
Bánod-e altatóm
Álomba kit visz el -
Vagy nem is érdekel?

Jaj, dehogynem bánom,
Majdhogynem meghalok,
Kő van a szivemen,
Majdhogynem megreped

Jaj, Vali barátom,
Szerelmes pajtásom
Bánod-e hogy hiszel
Élni egy esküvel?

Jaj, dehogynem bánom,
Majdhogynem meghalok,
Kő van a szivemen,
Majdhogynem megreped

Vér - szabadon

Régebben nem kiabált,
Nem nőtte túl a szobát,
Nem morgott még a világ,
Ennyi szabálytól.

Ér se pattant még a nyakamon,
Nem pihent még nő a kocsimon,
Úgy se szeret, aki megfogna
Megkóstolna és eldobna!

Égbe szálltatok, most látom csak
Vér - szabadon
Rám se rántsatok, Csókot dobjatok épp!

Éreztük még a szagát,
Ajkunk közt élt a világ,
Elhittük - túl a hazug,
S itt az igazság.

Megszakadtunk, sírva, szabadon,
Így röhögtünk még a vadakon,
Úgy se szeret, aki megfogna,
Megkóstolna és eldobna!

Égbe szálltatok, most látom csak
Vér - szabadon
Rám se rántsatok, Csókot dobjatok épp!

Nem tűrtünk új regulát,
Sem szobrot, sem kapitányt,
Nem hittünk semmi dumát,
Bírt a szabadság.

S most az álom bőgve leborul,
Félre lökjük menj te nyomorult,
Úgy se szeret aki megfogna,
Megkóstolna és eldobna!

Égbe szálltatok, most látom csak
Vér - szabadon
Rám se rántsatok, Csókot dobjatok épp!

Parasztínek
(parasztének)

Eredeti szöveg
Köznyelvi szöveg
A versszakok énekelt rendje

Kínoktú, kínoktú
mencs má meg
járomtú,

térgyőník, térgyőník,
Jízuskássot
szenvenník,

csak hăgatná meg mátú,
meg mátú,
hónaptú,

fájdalommă fárottá,
könnyembű
ittam má,

ěnyúník má ámomba
nappă ja
ágyomra,

hozzám gyünne a vírës
királyko,
tövisës,

főtenni ja koronát,
fejemre
boronát,

főmënník a jászóba,
szëmëmën
vászonka,

fülembe nattüske,
másikbo
nattüske,

nem hallom, ordíttok
ígbe
hugyann ríllok,

nem látom anyámot
marnyi ja
kaszássot,

ëgy lábo diófa,
ëgy lábo
barackfa,

belé vág a villám,
në nízz rám,
në nízz rám,

megcsókull a anyám,
fősérti
koronám,

ědobná Jízussát,
keresi
Krisztussát,

ědobná Krisztussát,
keresi
Jízussát,

në keressé sënkit së,
nem szülté
sënkit së,

në aggyá ënnyi së,
në aggyá
innya së,

ěmëgy a kít király,
kódúnyi,
kírnyi jár,

nem látnok sënkit së,
őket së
sënki má,

nem hănak sënkit së,
őköt së
sënki má.

Kínoktól, kínoktól
ments már meg
járomtól,

térdelnék, térdelnék,
Jézuskásat
szenvednék

csak hallgatnál meg mától,
meg mától,
holnaptól,

fájdalommal fáradtál,
könnyemből
ittam már,

elnyúlnék már álmomba,
nappal az
ágyamra,

hozzám jönne a véres
királyka,
tövises,

föltenni a koronát,
fejemre
boronát,

fölmennék a jászolba,
szememen
vászonka,

fülembe nagytüske,
másikba
nagytüske,

nem hallom, ordítok,
égbe
hogyan ríllok,

nem látom anyámat
marni a
kaszásat,

egy lába diófa,
egy lába
barackfa,

belé vág a villám,
ne nézz rám,
ne nézz rám,

megcsókol az anyám,
fölsérti
koronám,

eldobná Jézusát,
keresi
Krisztusát,

eldobná Krisztusát,
keresi
Jézusát,

ne keressél senkit se,
nem szültél
senkit se,

ne adjál enni se,
ne adjál
inni se,

elmegy a két király,
koldulni,
kérni jár,

nem látnak senkit se,
őket se
senki már,

nem hallnak senkit se,
őket se
senki már.

INSTRUMENTÁLIS

Kínoktól, kínoktól
ments már meg
járomtól,

térdelnék, térdelnék,
Jézuskásat
szenvednék

csak hallgatnál meg mától,
meg mától,
holnaptól,

fájdalommal fáradtál,
könnyemből
ittam már,

elnyúlnék már álmomba,
nappal az
ágyamra,

hozzám jönne a véres
királyka,
tövises,

föltenni a koronát,
fejemre
boronát,

fölmennék a jászolba,
szememen
vászonka,

fülembe nagytüske,
másikba
nagytüske,

nem hallom, ordítok,
égbe
hogyan ríllok,

nem hallom, ordítok,
égbe
hogyan ríllok,

nem látom anyámat
marni a
kaszásat,

INSTRUMENTÁLIS

egy lába diófa,
egy lába
barackfa,

belé vág a villám,
ne nézz rám,
ne nézz rám,

egy lába diófa,
egy lába
barackfa,

belé vág a villám,
ne nézz rám,
ne nézz rám,

megcsókol az anyám,
fölsérti
koronám,

eldobná Jézusát,
keresi
Krisztusát,

eldobná Krisztusát,
keresi
Jézusát,

ne keressél senkit se,
nem szültél
senkit se,

egy lába diófa,
egy lába
barackfa,

belé vág a villám,
ne nézz rám,
ne nézz rám,

INSTRUMENTÁLIS

nem látnak senkit se,
őket se
senki már,

nem hallnak senkit se,
őket se
senki már,

nem látnak senkit se,
őket se
senki már,

nem hallnak senkit se,
őket se
senki már,

ne keressél senkit se,
nem szültél
senkit se,

ne adjál enni se,
ne adjál
inni se,

elmegy a két király,
koldulni,
kérni jár

elmegy a két király,
koldulni,
kérni jár,

egy lába diófa,
egy lába
barackfa,

belé vág a villám,
ne nézz rám,
ne nézz rám,

INSTRUMENTÁLIS

nem látnak senkit se,
őket se
senki már,

nem hallnak senkit se,
őket se
senki már,

INSTRUMENTÁLIS

nem látnak senkit se,
őket se
senki már,

nem hallnak senkit se,
őket se
senki már,

nem látnak senkit se,
őket se
senki már,

nem hallnak senkit se,
őket se
senki már.

Ghymes honlap.

Lap elejére.

Elavult lap.

Lap elejére.