Hold Nővér Gyémánt Jurta Szemes Úr

Gyémántjurta

Vissza navigációs lapra.

Vissza a Lombszint lapra.

Mi is pontosan a jurta? A jurta egy olyan sátor, amelynek függőleges, kör alakban végigfutó fala van, és teteje valójában kupola. A kupola közepén füstelvezető nyílás található. A nyílás csukható. A nyílás alatt található a tűzhely. A jurta nagyon kényelmes sátor, és szél elfújni nem képes.

A jurta őse az indiánsátronak is őse. A hanti házak fölépítése:

A tűz fontosságát jelzik a vele kapcsolatos hiedelmek. A jurta elődje a kúpos sátor. Ollós vázát bőrszíjak tartják össze, a tetővázára helyezett nemezborítást lószőr kötelekkel rögzítik. Egyszerű hajlékformák a féltető, a nyeregtetejű kunyhó, a veremház, és a nádfalú építmények azaz téltől állatokat védő szárnyék és a tető nélküli cserény. (FIGYELEM: a nemez bepenészedik a Kárpát-medence éghajlatának gyakori esőitől.)

Jurta

A szegényebbek jurtáinak közelében hátaslovak megkötésére alkalmas karókon, rögtönzött garádokon, téli szállások náddal fedett vermein és szabad tűzhelyen kívül más nem volt.

Térjünk rá a Gyémántjurta ismertetésére

A Gyémántjurta a Világfa legtetején, legfelső levelén, levélvilágán foglal helyet. A révülők, azaz keleti bűbájosok szövetségének központi, nyilvános irodája. A szövetségnek varázslények is a tagjai. A Gyémántjurta úgy néz ki, mint egy valódi jurta, de valójában egy hatalmas ház, számos helyiséggel.