Hagyomány és túlélés
Táplálék
Vissza.
Frissítve:2013.01.16.
Növények
A tápnövények közt lehetnek gyógynövények és ínségeledelek is. A C-vitamin nem egy növényben megtalálható.
Levelek, virágok
- Mezei sóska (Rumex acetosa),
- csalán (Utrica dioica),
- mezei saláta (Ficaria verna),
- martilapu (Tussilago farfara),
- fehér libatop (Chenopodium album),
- gyermekláncfű (Taraxacum officinale),
- odvas keltike (Corydalis cava), amely krumplipótló;
- szagos müge (Asperula odorata),
- akác (Robinia pseudo-acacia),
- bodza (Sambucus nigra),
- hárs (Tiliaceae),
- fodormenta (Mentha crispa),
- erdei mályva (Malva sylvestris),
- papsajt (Malva neglecta),
- mezei katáng (Cichorium intybus). A mezei katáng gyökerét megszárítják, barnára pirítják és megőrölik. A legfinomabb pótkávé, a cikória.
Fűszerek.
- Kömény (Carum carvi),
- torma (Armoracia laphatifolia),
- medvehagyma (Allium ursinum), amely ínségeledel is;
- turbánliliom (Lilium martagon),
- komló (Humulus lupulus),
- stb.
Néhány elfeledett növény.
- Medvetalpfű (Heracleum sphondylum),
- köles, tönköly, alakor
- tátorján (Crambe tataria),
- édesgyökér (Glycyrrhiza echinata),
- földimogyoró (Lathyrus tuberosus),
- sulyom (Trapa natans), amelynek héja téli tartalék is meg kenyérpótló is lehet meg nyers/sült étel;
- harmatkása (Glyceria maxima), amely ínségeledel;
- baraboly (Chaerophyllum bulbosum),
- vadmurok (Daucus carota),
- pasztinák (Pastinaca sativa).
Gyümölcsök, termések.
- Erdei málna (Rubus idaeus),
- erdei szamóca (Fragaria viridis),
- erdei szeder (Rubus caesius),
- som (Cormus mas), amely alkalmas lekvárfőzésre;
- csipkebogyó (Rosa canina),
- áfonya (Vaccinium myrtillus), szedésére lapátszerű fésűt használnak;
- galagonya (Crataegus),
- berkenye (Sorbus),
- boróka (Juniperus communis),
- kökény (Prunus spinosa),
- vadalma (Malus sylvestris),
- vadkörte (Pyrus pyraster),
- mogyoró (Corylus avellana),
- bükk (Fagus sylvatica), amely a hamuba sült pogácsa alapanyaga;
- szelídgesztenye (Castanea sativa), ősi fontos tartós eledel, hosszú életű fa;
- mandula (Amygdalus communis),
- diófa (Juglans regia),
- mák, amelynek rontáselhárító és termékenységvarázsló erőt tulajdonítottak.
- Müzli: keverék étel, energiabomba.
Fanedvek.
- Nyírfa (Betula pendula), nedve a nyírfa azaz virics,
- fenyők, nedvük a gyanta, rágni jó, és nyálat képezni, meg talán fogat óvni is.
Gombák. Szakértő nélkül megenni soha.
Tárolás és tartósítás
- Tartósítások például a különféle szigetelő közegek közé helyezések,
- egyszerűbb és bonyolultabb aszalások, azaz napon szárítás, amelyet egy kis félig megsütéssel is ki lehet egészíteni,
- lekvárfőzés,
- hússzárítás,
- füstölés,
- savanyítás,
- tejfeldolgozás, amely a magyar örökletes tualjdonságok miatt is fontos, alapjuk a tejsavas erjedés:
- aludtej keletkezik,
- tetején tejföl,
- amiből köpüléssel vaj,
- a visszamaradt folyadék neve író és takarmánynak használatos;
- a föletlen aludtejből lesz melegítéssel a túró;
- De a tejet oltani is lehet:
- oltott aludtej a joghurt, régi magyar nevén tarhó, oltóanyaga szalma vagy korpadarával szőlőtönköly, legyen sűrű, szalmasztámasztó;
- a sajt is oltva készül, oltáskor és megalvás után keverik, majd kicsavarják, kinyomkodják és sajtolják, szellős helyen szárítják.
Ételkészítés
- főzés,
- sütés tűzhelyen kövön stb., a kövön sütéshez sütőkő, fakés, zsirópálca kell, ez egy végén lyukas pálca szalonnának;
- kenyérsütéshez kemence vagy sütőharang.
Kenyérkészítés egyik módszere
- Lisztminőség,
- kovásztevés, a kovász tegnapi tésztából és élesztőből van, a hígítás és 2-3 órás áztatás után átszűrés élesztővel a lisztbe;
- összekeverés fakanállal,
- sózás,
- állva hagyás betakarva egy-két órán át,
- dagasztás lyukadásig és teknőfaltól elválásig, egyik legnehezebb asszonyi munka;
- ismét állva hagyás betakarva de másfél órán át,
- szaggatás szakajtó kosarakba,
- a kelesztés közben a férfiak által befűtött kemence áttüzesedésenek megvárása után a pernyét szénvonóval kikokotorni,
- sütőlapáttal betenni a háromszor megvágott kenyeret,
- kemence száját bezárni.
Ha drága a kenyér, a puliszka is megteszi.
Étkezési sorrend éhínség idején
- gyerekek,
- betegek és bénák,
- öregek,
- nők,
- férfiak.
Felhasznált irodalom
- Máté Imre: Yotengrit 2.
- Tarján Gábor: Mindennapi kultúránk hagyományai